Mijn medewerker is mantelzorger en moet met zijn ouders naar het ziekenhuis. Moet hij dan wel of geen vakantiedag opnemen?

MantelzorgerZomaar een vraag die je op een doordeweekse dag op je bord kunt krijgen. Wat doe je dan als ondernemer? Kijk je het door de vingers? Laat je inderdaad de vakantiedag opnemen? Maar hoe nu als het elke week terugkomt? Mantelzorg wordt steeds meer normaal in de huidige maatschappij en vraagt veel van mensen. Het kost veel tijd en energie en vroeg of laat ga je daarvan ook iets op de werkvloer merken.

Moet je nu als werkgever de medewerker ondersteunen in het mantelzorgen? Moeilijke vraag. Er bestaat een risico dat een medewerker door een privé situatie opbrand en ziek wordt. Dat is voor jou als ondernemer een hele grote kostenpost. Beter is dus om te kijken hoe je je medewerker kunt ondersteunen bij de privé situatie. Maar welke opties heb je dan?

 

 

Ga in ieder geval eens met je werknemer hierover in gesprek.

Denk dan aan de volgende onderwerpen:

  • Aanpassing in werktijden – Als een medewerker ermee geholpen is om iedere ochtend een half uur later te beginnen, maar ook bereid is om een half uur door te werken, waarom zou je hem dan niet die gelegenheid geven?
  • Thuiswerk – Als het mogelijk is om een werknemer thuis te laten werken, waarom zou je dat dan niet afspreken?
  • Cursus time-management – als je ziet dat een medewerker verdrinkt in alle to-do lijstjes, help dan om de taken beter te organiseren door je medewerker een cursus of een coach aan te bieden.
  • Vakantiedagen opnemen – Als iemand veel overuren of vakantiedagen heeft staan is dat natuurlijk best een optie. Zo niet, pas dan op dat de medewerker ook vakantie tijd aan zichzelf besteed om bij te kunnen tanken.
  • Calamiteiten verlof (of kort zorgverlof) – als er een dringende situatie is waarbij je medewerker naar huis moet (denk aan bezoek dokter, brand in de woning, overlijden van een familielid etc) Er staan vaak afspraken in de CAO over calamiteitenverlof. Indien er geen CAO is, is de richtlijn dat het om een redelijke en billijke periode moet gaan.
  • Zorgverlof (kortdurend of langdurend) – Zorgverlof is in de wet geregeld en een werknemer heeft recht op een aantal uren per jaar zorgverlof. Bij kortdurend verlof gaat het salaris van een medewerker naar 70%. Bij langdurig zorgverlof hoeft er geen salaris te worden doorbetaald. Met deze regeling kun je dus met je werknemer afspreken dat die bv. dag minder in de week gaat werken en dus ook een minder salaris accepteert. Aan het contract veranderd dan niets.

Het allerbelangrijkste wat je als werkgever kunt doen is blijven communiceren. De steun die de medewerker daarvan ondervindt is in veel gevallen al genoeg om zo’n zware periode te kunnen doorkomen en voorkomt het uitval door bijvoorbeeld een burn-out.

Wil je hierover of over andere personeelsvragen eens sparren met een expert? Neem contact met ons op en wij van werkgevers APK helpen je op weg!

Wie betaalt verlof voor de mantelzorger?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: